Биография

Илка Александрова е българска народна певица от Тракийската фолклорна област, композитор, текстописец, продуцент. От 1976 година развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми, снима се във видеоклипове. Популярни нейни песни са „Търновска царица“, “Прочу се Дана, Юрдана“, “Танцувай, Пагане“, “На Кенана да идем“, “Армаган ти нося“, “Завило се вито хоро“ и др. В знак на уважение за приноса и развитието към българската фолклорна песен, понякога е наричана „Царицата на авторската народна песен“. Илка Александрова участва на 21.ноември 2002 г. в тържествената церемония-концерт в Брюксел по повод влизането на България в НАТО.
Детство и ученически години

Илка Александрова е родена на 5 октомври в Хасково. Родителите ѝ са Петка Лозева Александрова/1924 – 2007/ и Александър Илиев Александров/1927 – 2002/. Има по-голяма сестра. 

Родът по бащина линия е от Малево,където Илка израства.Мъжете в семейството са били прогресивни за времето и заможни.Дядото на Илка- Александър Русев Дяков,учи в Италия  стопанско дело,а след завръщането си работи в Министерство на финансите в София с ранг заместник  министър по финансовите въпроси.След  време заема в Хасково и околията и други стопанско-финансови дейности.Прадядото на Илка Александрова,  е  кмет на с.Малево,обл.Хасковска в Освободена България/ 1891 – 1902 г./ 

Семейството на Илка обича музиката и има славата на прочути народни певци със стари песенни традиции. Бащата на Илка освен, че свирел на кавал, той имал чудно красив глас. Друго, с което е известен, е необикновената му дарба да създава свои си песни, които пеел в неделните седенки и сборенки, където са се събирали през зимата. Тези музикални качества от баща си наследява и бъдещата изпълнителка, която от дете не пропуска нищо в семейството, свързано с народната песен. Бавната тракийска песен, създадена от нейния баща „Отишла е Янка в гора зелена“, е от първите записи на Илка в Радио София. Често в дома на бъдещата изпълнителка остават да пренощуват певци от концертиращи групи, които по това време пътуват от София и изнасят концерти както в близкия град, така и в околността. Популярните народни певци Стайка Гьокова, Йовчо Караиванов, Верка Сидерова и др. Стайка Гьокова е гостувала често в дома на семейството, забелязва таланта на Илка и съветва родителите да я насочат в музиката. Илка от малка мечтае да стане певица и успоредно с училището пътува до Хасково за уроци по музика. Първата ѝ публична изява е на 6 години. Илка се явява на Национален детски фолклорен фестивал в Хасково в Читалище „Заря“ и бъдещата тракийска певица изпълнява македонска песен „Дойде снощи, юначе“. Печели първа награда и Златен медал. В училище музикалният талант на Илка се откроява и нейният глас бива забелязан от учителката ѝ по пеене Иванка Делчева, която включва бъдещата певица със солови изпълнения в училищните празници и тържества. В гимназията Илка Александрова се явява на Фолклорното надпяване „Китна Тракия пее и танцува“ /1975/ в местността „Кенана“ в гр. Хасково.Изпълнява песента „Все ме яд мамо" в съпровод на местен народен оркестър – гъдулка, кавал, тамбура. Наградена е със златна значка, Грамота и Плакет. Години по-късно в нейният списък от авторски произведения се появява песента „На „Кенана“ да идем“, която хороводна песен влиза в албума „Търновска царица“/2003/ Илка се омъжва рано, едва навършила 17 години. Този си нерадостен житейски откъс тя отразява в песен, която се явява и първата и авторска песен – „Джанъм, Тодоро, кажи Тодорке“, която тя създава в ученическите си години, и е една от първите записани песни в Радио София. От брака си има една дъщеря. Поради несъответствия и невъзприемане на нейните заложби и желание за развитие,след 10 години бракът се разтрогва/1971 – 1981/.

Среща с народния певец Георги Горелски

Междувременно Илка започва да добива творческо вдъхновение и подтик към създаване на свои песни, но не го споделя веднага. Това тя прави, по-късно, когато на един от първите и концерти в Славяново, обл. Хасково се запознава с популярният и обичан от слушателите народен певец и учител по музика–Георги Горелски, срещата с когото се оказва преломен и много важен момент за бъдещата певица.

Георги Горелски чува изпълнението на Илка и я изчаква за разговор след концерта. Той изказва възхищението си от нейните изпълнения и споделя, че пеенето и като певица е различно от дотогавашното традиционно пеене в народната песен и трудно ще бъде възприето от редакторските среди на консервативната цензура в българските радиа. Георги Горелски отбелязва, че тя се отличава със специфичен тембър на гласа и и орнаментика, като най-добре би било тя да изгражда собствен репертоар и индивидуален певчески стил.

Преподавателят по музика насочва младата певица да иде в Радио София и да започне да записва песни, за да може чрез ефира на радиото да стигне до голям кръг от български слушатели. Но неговият съвет, който Илка не трябва да забравя е- никога да не казва, че песните си ги пише сама. Тя трябва да казва, че ги е събирала от баби, лели и стари хора от нейния край. Там в радиото новото в народната музика е недопустимо, а лични песни от народен певец е Табу.Междувременно през 1975 г.,Илка е поканена от нейна леля, омъжена за музикант, който с двамата си братя имат оркестър ,“Малевска група“, за да пее с тях за концерти, празници, тържества. Тя се съгласява веднага, тъй като иска да упражнява пеенето и да осъществява повече срещи с публиката. Когато отива в този състав тя знае точно 5 песни -2 бавни и 3 хороводни. Наложително става да увеличи списъка си от песни и само за една седмица, до другия ангажимент с групата тя е научила и изпяла 60 песни.

Първи записи и популярност, насочване към професионална дейност

Илка Александрова учи последователно в два института близки по идеология и професионална подготовка-ИКПК в гр. Хасково/Институт по Култура, музика и Арт мениджмънт/ и ВМПИ в Пловдив/Висш Музикално Педагогически институт/,Народно пеене и народни инструменти/АМТИИ/.Професионалната и кариера съчетава опит на –певица, диригент, Арт мениджър, преподавател, продуцент, собствен лейбъл.В Профсъюзен дом на Културата в Хасково, където практикува по време на следването си в Институт по музика и Арт мениджмънт, бъдещата певица започва да пее в Ансамбъла за народни песни, като с Ансамбъла изнасят много концерти в страната и чужбина-Полша, Русия/СССР/,Унгария, Румъния, Турция и др. Илка е солистка и пее солово на концертите в съпровод на Оркестъра на Ансамбъла.В Одрин на стадиона, пред 25 000 публика българските песни и танци пленяват публиката и връщат 3 пъти на бис младата тракийска певица, изпяла едни от най-хубавите български народни песни. До тогава, в продължение на една година, Илка Александрова изпълнява песни от репертоара на други тракийски певци. Тя все повече усеща необходимостта от създаване на свой стил и собствен репертоар от песни.

Професионалната и музикална кариера на Илка Александрова започва с първите си записи по Радио София и Националната телевизия през 1976 г. Явява се на конкурс, на който, независимо от забележките на журито, че пеенето и не звучи автентично за нейния роден край-бива одобрена и тя прави първите си записи на 5 авторски песни, за които скрива от журито, че ги е написала сама-„Джанъм Тодоро, кажи Тодорке“,“В село се хоро извива“,“Стоян по двори ходеше“, Мама на Богдан думаше“,“Рано ранила хубава Яна“.На следващата 1977 г.,както и през 1982 г.певицата записва още песни в Радио София, а Националната Телевизия снима Александрова в множество филми и предавания за народна музика. Първа заснета песен за телевизията е „Джанъм Тодоро, кажи Тодорке“.През 1981 г.Балкантон издава първата малка самостоятелна грамофонна плоча на Илка Александрова с две песни-„Иван Калинка думаше“ и „Ша ида мамо“.

Кариера през 80-те години

80-те години изгрява звездата на народната певица Илка Александрова, чиято поява е явление в тракийската народна музика. Специфичният песенен стил и оригинален „почерк“ на тракийската певица от Хасковския край е предизвикателство към еднообразната и традиционна песенна схема за онова време. Появата на изпълнителката с първите си записи по Радиото и Телевизията е за едни дългоочакваното разчупване и съвременно интерпретиране на тракийската песен, но за „специалистите“от тогавашните „оценяващи“ редакторски среди-тази поява е скандална и заплашителна. Революция са и авторските песни на младата певица, които тя смело предлага за прослушване и записи, но не са това, което редакторите са свикнали да слушат и което искат да чуват. Илка не се вмества в рамките на така нареченото „автентично“ пеене, не отговаря на "вкуса" и "изискванията" на тогавашната цензура, която не желае да възприеме настъпването на едно ново поколение в народното пеене, предвестник, на което бе младата тракийска певица Илка Александрова.Но всичко това не е в хармония с творческата природа и талант на младата изпълнителка, която следва единствено призванието си да запее по един нов, непознат до тогава алтернативен начин в народната музика и да следва смелостта и свободата на своя новаторски дух. Сред масовите народни концерти и веселия, сред обичта на растящите с всеки ден милиони почитатели –няма цензура. За тях певицата създава и запява образци след образци, всеки един по-затрогващ и оригинален и в типичния за нея стил „Илка“.Те се превръщат се в хитове, които грабват сърцата на най-важните оценители на българската народна музика-Публиката.

През 1979 г. изпълнителката търси по-широко професионално развитие и започва да пътува до Пловдив, за да проучи за възможностите там, които се предлагат в известният с музикалните си традиции град, като средище на народната музика. Тя научава, че за да пее на публично място е необходима„категория“, документ-разрешително, което позволява тя да упражнява професионално пеене. Подготвя репертоар и се явява пред комисия в Пловдив.Получава „първа“ категория-Протокол №3,Заповед №2536/06.75 на Комисия към Комитет за Изкуство и Култура, след което ОД „Музика“, гр. Пловдив я включва интензивно в концертната дейност на дирекцията. През 1979 г. композиторът Тодор Пращаков се възхищава от певческия стил на Илка и смелите и авторски песни и прави обработка на повечето песни на изпълнителката от нейният ранен творчески период, и ги записват в радио Пловдив-„Търсила е мама един син Стояна“,“Мама на Стефан думаше“,“Рано ранила Марийка“,“Иван Калинка думаше“/ръч./,и нейният първи хит „Завило се вито хоро“ др.,както и 6 песни по поръчка на Националната Телевизия за филм-рецитал.Композиторът Стефан Мутафчиев, който е диригент и курсов ръководител на Илка Александрова във ВМПИ/АМТИИ/ прави обработки на песни на изпълнителката, както за Радио Пловдивт, така и за Балкантон 11 песни за дългосвиреща плоча.

1981 ЗАПОЗНАВАНЕ И ПРИЯТЕЛСТВО С ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА

През август,1981 г. при едно пътуване до Петрич, Илка се запознава с пророчицата Ванга, за която е известно, че не допуска лесно всеки до себе си.С Илка, прочутата пророчица общува с удоволствие, кани я в дома си и настоява да остане да нощува при нея. Илка и попява от своите песни, а пророчицата възкликва въодушевено, че до сега за хубави е смятала само македонските песни. Ванга се привързва към Илка, харесва нейните песни, а Илка и подарява току що излязлата на пазара грамофонна плоча с две песни.

Ванга казва на Илка, че ще пее на 14.окт.1981г в Петрич на „Рупите“, където тя всяка година дава обет на „Петковден“и кани певицата за празника. Илка благодари за поканата, но казва, че не е сигурна, защото учи в Академията в Пловдив.Впоследствие се подреждат няколко свободни дни, които изненадват приятно Александрова и дават възможност да тръгне за Петрич.На празника присъстват близките на пророчицата, нейната сестра, племенницата и, а с местен оркестър Илка Александрова поздравява гостите с няколко свои песни.

В един разговор между двете, пророчицата я съветва да не се тревожи за пречките, които и поставят в музиката, а да запомни числото 22 и, че ще я прегърне цяла България като „Бяла лястовица“.По-късно след 22 години, през 2003 година, хубавите творчески събития започват все повече да и напомнят за пророческите думи на леля Ванга.

КОНЦЕРТИ С ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА

/1985 – 1989/Сирия, Иран, Ирак, Йордания…

Илка Александрова е поканена от Оперния бас Асен Чавдаров за съвместни концертни турнета в страните от Арабския свят-Сирия, Иран, Ирак, Йордания, най-застъпено в Сирия, в програма със застъпена фолклорна част, а концертите са проекти на Министерство на Търговията.

ДИРИГЕНТ НА ЖЕНСКИ НАРОДЕН ХОР ПРИ ДОМ НА АРМИЯТА

Пловдивският период на Илка Александрова е отличителен и с работата и като Диригент на Женски народен хор към Дома на Армията в Пловдив, където 34 жени, работещи в поделения на Втора Армия притежават голямата преданост и любов към българската хорова песен. На ежегодните хорови срещи на Армейската художествена самодейност, Хорът на Дома на Армията става лауреат на Фестивалите и носител на сребърни и златни медали.В културната програма към Дома на Армията Илка Александрова взема участие и като индивидуална

певица в множество концерти, тържества, празнични събития. Хорът на дома на армията изнася концерти в чужбина, пътуват в Полша, Унгария, Русия/СССР/,Румъния и др.


Кариера през 90 -те години

С идването на демократичните промени /1989/в България за Илка Александрова настъпва време на събития, които носят дългоочакваната промяна на признание и утвърждаване. Изпълнителката е отбелязвала нееднократно за уважението и професионалното отношение, което са имали към нея редакция „Народна музика“ в Телевизията в лицето на главния редактор Борис Воденичаров. „Борето Воденичаров“, както с благоволение са го наричали музиканти, певци и музикални дейци, е имал много съвременен поглед за народната музика и е възприемал с въодушевление изразеният певчески индивидуализъм в стила на Илка Александрова. По негово предложение и поръчка на Националната Телевизия,през 1990г.той предлага да се заснемат 6/шест/ песни за самостоятелен филм-рецитал за Илка Александрова, като песните са обработка на Тодор Пращаков за голям оркестър, а записите се реализирани в студиото на радио Пловдив.Като Аудио, записите на песните са направени в радио Пловдив, но в архива на Телевизията тези записи остават неизвестно къде и не осъществяват своя Видео замисъл. Събитията в България след 1989 година, със своите унищожителни последици не подминават и Националната телевизия. След промените Борис Воденичаров се оттегля достойно от тази сфера.

В началото на 1990г изпълнителката бива изведнъж поканена от Балкантон, от главната редакторка Лиляна Христозова, която години наред дотогава е отхвърляла записи на певицата за дългосвиреща плоча. Записите на 11 песни са осъществени в студиото на Балкантон.Плочата обаче не излиза на „бял свят“.

През март 1991 г. тя записва в радио Стара Загора 3 песни-„Сънувала Търновска царица“,“Прочу се Дана Юрдана“, и „На гурбет пуста чужбина“, които години наред пее пред публика През пролетта на 1991 г.БНТ, съвместно с Телевизионен Център Благоевград провежда телевизионен конкурс с предаването „От Извора“ . Изпълнителката е представена от радио Ст.Загора и се появява по Българската телевизия, като запява една нова авторска песен, с която песен певицата едва ли е предполагала, че ще се отвори, така дълго очакваната нова страница в нейният творчески живот. Това е възкръсването на певицата, която спечелва конкурса, а песента се казва „Прочу се Дана Юрдана“и е отли чена с Приза „Любима песен на зрителите“ за месец юни. Песента е създадена също по жива легенда за любовта на нейни приятели от с.Дълбок Извор, Пловдивско-Йорданка и Георги Гитанови, които, както в песента са се любили 9 години преди да се задомят. Илка Александрова увеличава хитовете си с още един и получава признанието и любовта на безбройните български телевизионни зрители. Във фолклорните предавания на радио Стара Загора песните на Илка Александрова заемат важно място в желанията на радиослушателите.

Певицата работи активно като солова певица и изнася освен традиционни концерти пред многобройна публика, така и изяви на по-малки прояви в заведения, частни партита, фирмени тържества, промоции.През 1991г записва в радио Пловдив хор.песен „Влезнала е малка мома“, както и 4 други –„Прочу се Дана Юрдана“, “Ах къде е мойто любе“, “Задало се е Гергьовден“, “Тръгнаха моми и момци“. През 1991 г. участва в множество филми на предаването „С бъклица и дрян“ на БНТ с редактор музиканта Стоян Гигов.Нова и непозната до тогава форма на представяне на народната музика с концерти на живо, всяка неделя пред публика на площадите в градовете из цялата страна. Голяма част от изпълнителите се определят от самите зрители, които изпращат своите предложения в писма до Телевизията. Илка Александрова е чест гост-изпълнител в това предаване, което отговаря и на нейните предпочитания, а именно да пее на живо пред публиката. Най-чести желания на зрителите са песните „Прочу се Дана Юрдана“, записаната вече „Сънувала Търновска царица“,“Отишла е Янка в гора зелена“,“В село се хоро извива“и др.

Периодът от 1992 – 2013 /21години/ дели живота си между Германия и България.През 1992 г.Илка Александрова заминава за Германия, където участва в Международен Фолклорен фестивал в Nuernberg,Bavaria.Представянето и прави силно впечатление на присъстващите модератори и организатори от различни АртАсоциации и тя получава предложение първо 6 месечен договор, а след това постоянен с Музикално-Търговска къща на Quelle ,която е позиционирана в Nuernberg,Bayern.В музикална къща „Quelle Илка Александрова работи като Mузикален Expert в сектор Музикални звуконосители. Първите 10 години до 2002 година си идва в България от един до два пъти годишно. Народната песен е свила своето огънче в сърцето и, и тя с трепет следи за случващото се в България с народната музика, за която все по-често научава, че е изтикана в ъгъла на забвението.С болка узнава, че в България младото поколение не знае какво е това народна музика и не може да играе никакво българско хоро. Освен това в разговорите бива осведомена, че се е появило едно новоизлюпено, имитиращо балканската музика съсловие, което за бърза и лесна слава започва да плагиатства готовите хитове и популярни авторски народни песни, записва ги по телевизия, както и ги издава неправомерно в Албуми, без да урежда никакви Авторски права с Автора и създателите. При едно нейно пътуване до България през 1994г.,изпълнителката записва 17 песни в новооткритото Студио „Веселина“ в Пловдив.Албумът носи заглавие „На гурбет пуста чужбина“, на името на бавна трапезна песен, която по-късно влиза в Албум „Танцувай Пагане“,2009. Илка Александрова се стреми към постоянно регистриране на песните си във вид на записи и архивирането им на звуконосители.

Кариера от 2000 г. до 2009 г.

След известно прекъсване певицата отново е канена за концерти, записи, снима се във видеоклипове, за които постоянно пътува от Германия до България.

Междувременно певицата научава за неправомерни действия свързани с кражби на нейни авторски песни, както и с кражби на лични произведения и на други автори на фолклорни песни. Бива осведомена за незаконно и нерегулярно издадена касета/1996г./от фирма „фантом“, в която са включени само авторски песни, без да са уредени авторските права с авторите. За разразилият се медиен скандал на авторката на песента „Данюва мама“-Мария Балтаджиева от Варна, която е направила достояние на кражбата в пресата и медийното пространство.В същата касета е извършено нарушаване на интелектуалните права и на Илка Александрова, като са записани без нейно знание и позволение песните „Търновска царица“ и „Прочу се Дана Юрдана“.Тези събития карат певицата да се върне окончателно в България.Тя е посяла семенца, те са родили плодове и сега някой паразит, за бърза и лесна слава иска да ги бере наготово от нейната градина.

През 2002 година, септ.,Илка Александрова участва в международен фолклорен фестивал в Belgium,Gent,de Centrale,Antwerpen

През 2002 година на 21.ноември.Илка Александрова взема участие в грандиозен концерт по повод влизане на България в Алианса на НАТО.

През 2003 Илка Александрова издава Албум „ТЪРНОВСКА ЦАРИЦА“-ПЕСЕНТА -ОБЕДИНИТЕЛ И ВДЪХНОВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ

Появата на „Търновска царица“ отключва патриотичния и родолюбив порив на българите и възкръсва надеждата, че не всичко е загубено. Илка създава песента дълго преди 1984 година. Нейният творчески замисъл се покрива с вкуса на публиката-песен за духа на българите, за жертвите и пролятата кръв на загиналите в борбите за освобождение на Отечеството.Червена лампичка за поколенията да съхраняват паметта на историята ни и да пазят Родината ни от вражески апетити. Още след първото изпяване през 1984 г.пред публика,“Търновска царица“ добива масова популярност за броени дни и става неоспорим хит само с изпълнението на живо-сред хората, по площади, празници, тържества-без помоща на медии, без пияр и реклама, без дори да е била записана. Запис на песента е бил отклоняван поради модерното и авторско звучене на песента. Претенциите на „оценителите“ са били певицата да коригира мелодията с по-автентично звучене. Песента става хит не чрез показване по телевизията, а там, сред масовите народни тържества по площадите, където не е имало цензура, където е бил най-главният оценител на народната музика -публиката.

Албумът съдържа 13 песни, прави се Промоция на Албума, има видеоклип, заснет на „Царевец“във Велико Търново.

В класациите за Албум и песни „Търновска царица“ заема неотменно челните места. Продължително време е Албум с най-висок тираж по продажби. Издава се специална лимитирана Gold серия на Диска.Изпълнителката не получава никакви отчисления от продажби. През Февруари 2004,в НДК зала1 на наградите за постижения на изпълнителите през 2003 г.,певицата е номинирана, но не получава никаква награда в никоя категория. Публиката остава крайно разочарована.През 2004 година Илка Александрова записва Албумът „Голяма се сватба вдигнала“.Албумът съдържа 15 песни, седем от песните добиват видеореализация. Денс баладата-„ Прочу се Добри болярин“, която съдържа 3 дяла-хороводен, бавна част и рецитал, е една най-силните песни на хитовата певица през целия и творчески път. Романтичната балада „Приказката на мен разкажи“,“На морето мамо да ида“,“Джанъм Тодоро, кажи Тодорке“ и др.

През 2006 година журналистката Златка Михайлова взема обширно биографично интервю от певицата, излъчено в ТВ предавания и в редица печатни издания,които биографични данни са обект и на настоящият сайт на обичаната и талантлива изпълнителка.

Илка Александрова продължава да създава текст и музика за нови песни, осъществява записи, снима се във видеоклипове. Илка не се насочва да създава песни за теми, които вече са възпети или имат подобно текстово тълкуване.Творческото и хрумване е отново вдъхновено от тема, по която до сега никой не се е досетил да създаде песен. Снабдява се с касета от Филма „Величието на Хана“ от 1981 г.на режисьора Людмил Стайков, който филм гледа многократно. Прочита няколко пъти книгата на Вера Мутафчиева-„Предречено от Пагане“, намира и други библиографии с материали за великия вожд Хан Аспарух.За първи път в българската история се създава песен за Хан Аспарух и неговата любима Пагане.След студийния запис на песента, Илка Александрова се снима в клип на песента „Танцувай Пагане“, в който видеоклип са включени кадри от филма „Величието на Хана“.

През 2006 година е направен запис на песента „Танцувай Пагане“. През същата година 2006 е записан Албумът със заглавие „Танцувай Пагане“, съдържащ 10 песни-5 хороводни, две на ръченица, на „дайчово хоро“, една романтична балада и бавната „На гурбет пуста чужбина“.През 2006 г.от март до юни се снима във видепклип на песента с кадри от филма на режисьора Людмил Стайков, в ролята на Аспарух актьора Стойко Пеев, а актрисата Ваня Цветкова играе във филма ролята на Пагане.

На 27.май.2009 година Илка Александрова прави промоция на Албум „Танцувай Пагане“в Зала 1 на НДК в съпровод на живо с оркестър. На концерта-промоция представя новите 10 песни и 19 от познатите до момента хитове, като има за съпровод собствена формация „Илка Александрова Бенд“

Кариера от 2000 г. до днес

 След 2010г.певицата организира малък брой големи, добре анонсирани концерти, както нерегулярни участия в средните и големи български градове.

През 2011 година Илка Александрова планува и записва 3 части „The Best“- 1“, ”The Best-2“I „The Best-3“ в Сетлиста са включени 41 песни.

От 2012 година продължава да прави самостоятелни концерти. Първоначално в малки зали, защото се налага сама да ги ангажира и заплаща. Постепенно стартира ежегодни национални турнета в средните и по-големи градове на страната.

През 2012,2014 е гост на bTV „Комиците“, с Бенд и беквокали.

2014г. реализира мащабни концерти с проект „Национално турне- 2014-май-октомври“, с финален концерт в НДК.

На 25.септ.2014 година в Античен театър Пловдив, Илка Александрова участва в грандиозен концерт по повод 50 години Музикална Академия Пловдив/АМТИИ/.Под диригентството на проф. Милчо Василев,4 хилядната публика на крака аплодира изпълнението на „Прочу се Дана Юрдана“.

През 2014/16.дек./ в НДК, Илка Александрова реализира грандиозен „Коледен Концерт“.

Тя е чест гост е в предавания на Nova TV,сутрешни Ток Show предавания.

През 2015,освен с концертна дейност, много от времето си певицата продължава традиционно да отделя на благотворителни каузи.На 31.май.2015г. тя подкрепя Международен детски Етнофестивал „С обич през Балканите“на фондация“проф.д-р Желязко Христов“

2016 е една успешна на самостоятелни концерти година.“Концертна обиколка из страната август-ноември“, на живо в акомпанимент на „Илка Александрова и Бенд“, беквокали.

През месец февруари 2017 г. от компанията itunes.apple е договорена легалната дистрибуция на музиката на Илка Александрова в интернет, което позволява нейни песни да се закупят през световноизвестни специализирани сайтове за този тип търговия.

2017- Национално Турне „40 години с песните на Илка Александрова“.


Музикална дейност Певчески стил и репертоар

Илка Александрова има неподражаем, разпознаваем и невъзможен за имитиране певчески глас. Още с появата на първите си записи по Националното Радио и Телевизия, младата тракийска певица дава заявка за алтернативност в народното пеене и свободата на твореца в настъпващото ново време. Новото в народната музика и личното творчество на народни музиканти и певци е било Табу до 1989година.Редакторите, подвластни и проводници на цялата политическа конюнктура до промените в България, не успяват да почувстват изоставането си от времето на събитията и показват системно учудване,как е възможно народна певица да бъде авторска певица. Естествено „методите“ към подобни смели и дръзки творци като Илка са били цензуриране на следващи записи и спиране на достъп до „национален“ ефир. Народният поет е казал: „Не се гаси туй що не гасне“.В годините на нейното певческо израстване тя успява да си извоюва творческата свобода,да реализира творческите си идеи по начина и представите, които тя има за музиката. Още от самото начало изпълнителката следва Призванието си на певица като създава свой собствен певчески стил и вкарва новото модерно мислене в народното пеене.Илка Александрова притежава основно две качества, които я водят по пътя на нейната реализация: СВОБОДАТА И СМЕЛОСТТА В НЕЙНОТО ТВОРЧЕСТВО.Тези две качества са били особено необходими за времето през 1984г, когато „оценителите“ са въздигали песните до времето на старата певческа школа, а Илка Александрова създава „Сънувала Търновска царица“, която заради новаторско звучене и модерни елементи в структурата на мелодията на песента вижда запис едва през 1991година в Радио Стара Загора.Това никак обаче не демотивира талантливата певица, която пее там, където разбират, оценят и обичат хубавата, съвременна народна музика, а това е пред Публиката по площади, тържества, празници, големите концертни зали. Паралелно със създаването на собствен певчески стил, Илка Александрова изгражда и репертоар от лично творчество състоящо се от авторски песни, на които пише сама текста и музиката.И тук са били необходими смелост и свобода. Истинският творец обича свободата.

Певческият стил и авторските песни на дръзката певица променят звуковата среда, а това, което тя прави в музиката няма аналог за сравнение. От самата и поява и в годините на нейното развитие тя не се вмества в традиционната рамка за народна певица от времето на старата певческа школа и разбива стандартите за класическо народно пеене. Тя прилича на себе си, не имитира, не копира, не заимства чужд труд/песни/,тя създава, тя твори.И тук и е силата. Призванието и на певица с новаторски дух създава шедьоври. Хитовете на авангардната певица и до днес остават НЕнадградени.

Илка Александрова се дистанцира от тенденцията да се пеят и записват наготово „ колективни народни песни“, които също са създадени от някого,но остават относително с неуточнен автор.Тя следва своя си път и призвание да създава авторски народни песни, с което изгражда собствения си певчески индивидуализъм. Певицата нееднократно е заявявала становище, че „народни“не означава един общ казан, колхозни, общи, от където всеки може безотговорно да граби и окражда някого,а значението се покрива с това, че са- Български.

Въздействието и върху публиката идва от силата на ярко изразената в гласа и лиричност и драматизъм, с красив и благороден тембър. Илка Александрова е уникална, както със силно изявени височини на гласа, така и с подчертана лекота при изпяването на ниските тонове.

Специфичните за певицата –широк тонов обем на песните /“Търновска царица“,“Завило се вито хоро“,“Мама на Стефан думаше“,“Търсила е мама“,“Драгана платно белеше“ и др./,изпълнението с динамика, непредсказуемите украшения и орнаментика-типично „илкини“ оформят нейният несравним облик и почерк.

В репертоара на певицата намират място песни с различна тематика, а мелодиите на песните носят силен емоционален заряд. За текста на някои от песните тя търси подходящата библиография в библиотеките, когато трябва да се сравни достоверността на дадено историческо събитие. Място намират любовни песни, седенкарски, хумористични, битови, митични, идр.

Създава множество хороводни песни, песни на ръченица, на дайчово хоро, бавни, романтични балади и др.

Илка Александрова осъществява записи с народен оркестър, с модерен оркестър, с голям оркестър на Радио София, Балкантон, с така наречената „Странджанска тройка“/кавал, гъдулка, тамбура/,с „Тракийската тройка“, със смесен оркестър, и други инструментални формации.

За своите концерти певицата основава формация от акордеон, кларинет, клавир, цигулка.

Много често в концертите тя включва и танцови формации.

Творчески сътрудничества

През времето на нейната кариера Илка Александрова сътрудничи с множество музиканти, композитори, аранжори, оператори, клипмейкъри, диригенти и др. Нейният първи диригент е Христофор Раданов, дирижирал първите и записи в Радио София през 1976 г. Обработки на нейни песни правят доц. Тодор Пращаков, доц. Стефан Мутафчиев, Анастас Наумов, Коста Колев, Димитър Трифонов, Димитър Петров, Боян Нанков.Илка Александрова е изпълнявала песни в съпровод на Димитър Лавчев, Огнян Видев/“Бели, зелени, червени“/,Ангел Чакъров, Веселин Николов, Димчо Делев.Нейни записи са осъществени с оркестъра на Радио София, със „Странджанската тройка“с ръководител кавалджията Стоян Величков, с оркестъра на Балкантон.В записи на нейни песни участват изпълнителите музиканти Румен Сираков, Сергей Владимиров, Атанас Вълчев, Иван Богданов, Бисер Каев, Динко Льолев, Кирил Христев, Тодор Пращаков, Орлин Памуков, Иван Паскалев, Димитър Петров, Хари Чакъров, Сергей Димитров, Нешко Нешев, Явор Йовков, Иван Добрев, Райко Севов,Неделчо Тончев и много други. Видеоклипът на песента „Танцувай Пагане“ е осъществен от Клипмейкър Янко Найденов.Илка Александрова става вокал на „Дълбокоизворовски оркестър“, рък. Бисер Каев/1978/1986-1989/,с който състав създава хита -„Прочу се Дана Юрдана“.През 1979 Илка Александрова е поканена от младите музиканти -Манчо Георгиев, Нешко Нешев, Красимир Райчев-цигулка,Огнян Видев-китара да създадат група,в резултат, на което създават и поставят началото на оркестър "Бисери",с ръководител акордеониста Нешко Нешев.Групата започва да промотира своя репертоар на прочутото заведение до гр.Чирпан-"Скобелевски мост".След 3 месеца канят и включват в състава на оркестъра кларинетиста Младен Малаков.В този си ранен творчески период Илка създава и оформя своя певчески стил и продължава тенденцията да създава лично творчество от авторски песни, на които сама пише текста и музиката:Завило се вито хоро“,“Мама на Стефан думаше“,“Рано ранила Марийка“,“Търсила е мама“,“Драгана платно белеше“и др. По-късно през 1983 г. е поканена от цигуларя Георги Янев за вокал на неговия оркестър „Орфей“, с който тя превръща в хитове песните -„Голяма се сватба вдигнала“,“Ша ида мамо“, и др.

Съвместна работа с  народни певици.

През нейния творчески път Илка Александрова работи съвместно с безброй много български народни певици.Както на концерти,така и на много други общи празници и народни тържества.Първата народна певица,с която я среща щастлива съдба е обичаната и популярна певица Стайка Гьокова.Ценен съвет и обща концертна сцена  е срещата и с народният певец Георги Горелски.С Елена Граматикова,Елена Чаушева,Вълчо Иванов,Недялка Павлова,Недялка Чурчулиева.Надежда Хвойнева и Надка Караджова,с които има съвместно телевизионно участие.Крум Янков,Кирил Христев,Борис Христев.Въльо Начев.Янка Рупкина,която през 1985 г. я кани да замести Ева Георгиева в Трио "Българка" за турне в САЩ.Ваня Великова,Динка Русева,Елеонора Хубенова,Елена Кацарова,Недялка Иванова.Най-продължително,около 2 години,Илка Александрова е работила с народната певица Недялка Керанова в Дълбокизворски оркестър,с която са осъществявали много хармонично и професионално творчество.За почитателите в този район,които се наслаждавали  на изпълненията на обичаните певици,всяка от тях  с коренно различен певчески стил и репертоар от песни, е било изключително вълнуващо,интересно  и незабравимо време.

Други творчески съвместителства

Илка Александрова продължава работата си и в сборни концерти по предложения на ОД „Концертна дирекция „Пловдив, в които са включени от София гостуващи естрадни изпълнители, артисти, танцьори, илюзионисти. По това време, добиващата с часове популярност изпълнителка, е ангажирана много интензивно и на други общински, празнични събития. При частните ангажименти и живи участия битово-семейните тържества са продължавали по много часове, често се е случвало една сватба да продължи 2 или 3 дни. Оркестрите се е налагало да бъдат в състав от 8 – 9, понякога и 10 музиканти, както по 2 дори и 3 певици. Илка става все по-популярна, нейните песни са се превърнали в хитове и се искат от присъстващите на дадено събитие на поръчка за поздрави. Нейният новаторски стил и авторски песни, коренно различни от познатата до тогава палитра от песни вълнува любители и почитатели. По това време тя е създала и са станали хитове-„Търновска царица“/1984/ „Прочу се Дана Юрдана/1986/, „Завило се вито хоро“/1979/,"Ша ида мамо ша ида“/1979/др. Тя бива дори много често самостоятелно ангажирана от титулярите на събитието, като в същото време има ангажиран и друг оркестър за същото събитие. Имало е райони като в Пловдивския, Чирпанския, Чалъково, Маноле и много други около тези градове, където не може да стъпи кой да е оркестър и в тези райони са свирели прочути оркестри,които са били предимно от Пловдив.Стопаните са се съгласявали с изискванията на оркестъра, но трябвало да е популярен състав и да се свири музика и песни 2 или 3 дни. При такива ангажименти в оркестрите е имало необходимост и от повече певци. Междувременно Илка Александрова бива канена и се включва към такива утвърдени състави да работи с тях, осъществяват съвместни ангажименти, пътуват за различни изяви-концерти, сватби, събори, частни банкети. Тя обаче е силно огорчена от атмосферата там, тъй като се появяват някои личностни напрежения, недооценяване и неприятности в групите, което довежда до нейното отдръпването от тези състави.

ИЛКА МЮЗИК-ПРОДУЦЕНТСКИ ЛЕЙБЪЛ

„Царицата на Авторската народна песен“, както понякога е наричана от признателните меломани, тръгва по своя самостоятелен път, по който е вървяла и се е изграждала винаги в своята творческа кариера.През март,2006 година Илка Александрова създава Продуцентски Лейбъл-„Илка Мюзик“.Тя продуцира всички нейни бъдещи музикални проекти- Аудио записи на Албум „Танцувай Пагане“, Промоция на Албум „Танцувай Пагане“ в Зала 1 на НДК/2009/;Продуцира всички Концертни турнета, Студийни и Видеореализации на клипове и концертни  изяви.


Дискография

Студийни албуми-години на създаване и  записи

Всички песни,без изключение,имат студийни записи,няколко последващи записи,Регистрация в Музикаутор и са защитен интелектуален продукт на авторското право в Република България.

..........................

Хороводни песни-самостоятелни и в хороводни китки

.Джанъм Тодоро, кажи, Тодорке/1976/-първа авторска песен в Радио София.Лично послание.Песента има няколко последващи записи.

.Димитър дума Калинка/1977/

.Седяла Рада в двори широки/1977/

.Стоян си Рада посрещна/1977/

Мъри Ивано,гюл фидано/1979/

** 1.+2Хоров.китка /оригинална последователност в Албум "Търновска царица",2003/

.Завило се вито хоро                    -/всички създ.1979/,промоция "Скобелевски мост",до гр.Чирпан

.Рано ранила Марийка

.Търсила е мама един син Стояна

.Мама на стефан думаше

.Драгана платно белеше

** 2.Хоров.китка /оригинална последователност в Албум "Търновска царица",2003/

.Прочу се Дана Юрдана  /1986-2003/

.На "Кенана" да идем     /2003/

. В село се хоро извива / 1977-2003/

** 3.+4. Хоров.китка / оригинална последователност в Албум "Голяма се сватба вдигнала",2004/

.Голяма се сватба вдигнала/1981-2004/

.Влезнала е малка мома /1990-2004/ 

.Една бе мома Диляна /1990-2004/

.Яно ле моме хубава/1979/

** 4.Хоров.китка /Оригинална последователност в Албум "Голяма се сватба вдигнала,2004/

.Ша ида мамо ша ида/1979-2004/

.Джанъм Тодоро,кажи Тодорке/1976-2004/

.Слънцето трепти да зайде/1985-2004/

.Яно ле моме хубава/1979-2004/

** 5.Хоров.китка /Оригинална последователност в Албум " Танцувай Пагане",2006-2009/

.Танцувай Пагане/2006/

.Сън ми не дохожда любе/2006/

.Дали ме чуеш любе/1976-2004/

.Решила Диляна/2006/

.Ябълка бяла и червена/2006/

....................................

Ръченица:

.Индже през гора вървеше/1977-2003/

.Малевки моми хубави/1976-2004/

.Иван Калинка думаше/1979,няколко последващи записи/

.Да знаеш любе да знаеш/1979-2004/

.Кавал чувам свири/1985-2003/

.Тръгнаха моми и момци/1990-2006/

.Рано ранила хубава мома/1976-2006/

..............................

Песни на "Дайчово хоро" / 9/8 /

.На морето мамо да ида/1990-2004/

.Когато слънцето изгрее/2006/

.Стоян по двори ходеше/1976/

...............................

** Бавни песни:

.Отишла е Янка в гора зелена/1977/

.Прочул се Добри болярин/2004/

.Мама на Илка думаше/1979/

.На гурбет пуста чужбина/1979-2006/

..........................

** Романтични балади 

. Армаган ти нося

.Приказката на мен разкажи

.За последен път писмо ти пиша

.С този танц те моля- Rege

................

** Балкантон /1981/

. Иван Калинка думаше/ръч./-1979 създ.

. Ша ида мамо ша ида/хор./  -1979 създ.

Компилации 

..Стояне младо поклонче/1980/

Видео албуми

.Търновска царица/2003/

.Голяма се сватба вдигнала/2004/

.Танцувай Пагане/2009/

Видеоклипове

.Търновска царица- 2003- Албум Търновска царица

.Завило се вито хоро – 2003- Албум Търновска царица

.Рано ранила Марийка- 2003- Албум Търновска царица

.Мама на Стефан думаше-2003 Албум Търновска царица

.Драгана платно белеше- 2003 Албум Търновска царица

.Прочу се Дана Юрдана 2003 Албум Търновска царица

.На Кенана да идем 2003 Албум Търновска царица

.Армаган ти нося 2003 Албум Търновска царица

.Индже през гора върв 2003 Албум Търновска царица

.Малевки моми хубави 2003 Албум Търновска царица

.Голяма се сватба вдиг- 2004 Албум Голяма се сватба

.Яно ле моме хубава 2004 Албум Голяма се сватба

.Приказката на мен разк. 2004 Албум Голяма се сватба

.На морето мамо да ида 2004 Албум Голяма се сватба

.Задало се Гергьовден 2004 Албум Голяма се сватба

.Отишла е Янка в гора 2004 Албум Голяма се сватба

.Прочул се Добри болярин 2004 Албум Голяма се сватба

.Танцувай Пагане 2006 Албум Танцувай Пагане

.За последен път 2006 Албум Танцувай Пагане

.Сън ми не дохожда 2006 Албум Танцувай Пагане

.Когато слънцето изгрее 2006 Албум Танцувай Пагане


Признание, награди, международни сътрудничества 
 • Творческият път на Илка Александрова минава през редица български и международни конкурси, фестивали, участия, събития и форуми.
 • Детски фолклорен фестивал, печели на 6-годишна възраст златен медал, изп.“Снощи дойде юначе“.
 • Национален фолклорен фестивал „Китна Тракия пее и танцува“,1975 г., Златна значка, грамота и плакет. Изп.“Все ме яд, мамо, все ме яд“.
 • През 1980 г. на конкурса „Млад музикант“ на ВМПИ Пловдив в раздел „Певица“ Илка Александрова получава Първа награда и Почетен приз.
 • За изключителните си творчески и певчески качества е удостоена през 1979 г.от Държавната атестационна комисия с извънредна Артистично-солистична категория.
 • 1986 г. на фестивала на Армейската художествена самодейност Женският народен хор става лауреат и носител на златен медал. Илка Александрова е диригент на хора на Армията.
 • През 1991 г.в конкурс на Националната телевизия „От Извора“ печели първо място с приз „мелодия на месец юни“, определена от зрителите с песента „Прочу се Дана, Юрдана“.
 • Песни на Илка Александрова са включени в енциклопедични сборници „Културата и музиката в България“ и „Да обогатяваме фолклорното ни наследство“.
 • Илка Александрова има издадена специална лимитирина Gold серия на Диск „Търновска царица“/2004/.
 • През 2015 г. в класация на Националното радио слушателите поставят Сънувала търновска царица на 15-то място от предложените 100 песни в класацията.

Професионални квалификации

Продуцент в „ИлкаМюзик“ Лейбъл, певица, диригент.

*АртМениджмънт в системата на културно-просветната и музикална дейност

*Журира в различни конкурси, фестивали и комисии.

*Председател на Комитет за Защита правата на авторите, създаващи фолклорна музика и песни.

* Проект „За повече детски усмивки в България „

Международни сътрудничества

* В няколко последователни години от 2001 г.,симпозиуми на Stadt Nuernberg, изнасяне доклади на тема „Съхраняване Фолклорното наследство на народите“-Bildzeitung”,Deutschland.

*Форум на GEMA/Немския Музикаутор/ за Защита интелектуалната собственост на Авторите и творците. Представяне на Expoze по темата.

*Участие в програми на UNESKO,независим представител на световната Folkloriada за постигане на мир и диалог между народите, културите и цивилизациите в света.

*Музикално Търговска къща “Quelle,Fuerth,Nuernberg,Експерт по Музика, сектор „Музикални звуконосители“/1992 – 2006/

*Постоянен член на DeutschBulgarischer UeberzetzerVerein

* Гостуване в ТВ предаване „Kein Geld der Welt“, ZDF ,Модератор Hans Kerner, съвместно с PromiSaengerin Angelika Widl

*Multimedia Akademie Nuernberg-“Mediengestalterin Bild & Ton mit Web- Design

* bfz-Zeugnis-Praxisorientierte Bildungsmassnahme fuer TeilnehmerInnen aus MusikVerkaufsberufen

*zeugnis ,Teilnahmebestaetigung ,Seminar,Bildungszentrum Stadt Nuernberg

Социални ангажименти

Извън музикалната си кариера Илка Александрова посвещава част от времето си на редица социални проблеми и каузи, част от тях:

 • 2006-Лице на Международен фестивал за талантливи деца с физически заболявания, Поморие.
 • 2009-София, Северен парк, благотворителна проява за събиране на средства за деца с Аутизъм.
 • 2011-Посланик на Международен фестивал на талантливи деца с физически недъзи, Фонд “Старт“, Девин.
 • 2015 Международен детски Етнофестивал, фондация „д-р Желязко Христов“, КНСБ.
 • 2016-Търговище, събиране средства за подпомагане на църковен храм.
 • 2016-Подкрепа в „Небесна нота“, фондация „Старт“, Талантливи деца с физически заболявания, София.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.